Back to ACG International

Share this article:

10. Jun 2024

|

Sponsored

Groene bruggen bouwen: hoe Nederlandse agri-tech de wereld voedt en verbindt

|

Foto: Suzan Alberts

In een tijd waarin Nederland geconfronteerd wordt met zorgen over voedselzekerheid en duurzaamheid, speelt de Nederlandse agri-food sector een cruciale rol. Nederland positioneert zich als wereldleider met geavanceerde kassenbouw en waterbesparingsstrategieën - essentieel voor een veiliger en duurzamer voedselsysteem. Als ondernemende natie kijken wij daarom graag over de landsgrenzen heen. Maar soms kijken we niet ver genoeg.

Mijn voorstel: India India biedt kansen niet alleen vanwege de omvang maar ook door de snelgroeiende economie. De handelsrelaties tussen Nederland en India zijn indrukwekkend, met Nederland als grootste handelspartner binnen de EU. In 2022-2023 was het handelsvolume USD 27,58 miljard tussen de twee landen, 62,03% meer dan in het voorgaande jaar. Nederland is de vijfde grootste buitenlandse investeerder in India wereldwijd.

Het werkt! Een voorbeeld van succesvolle samenwerking is het HortiRoad2India-project, waarin Nederlandse en Indiase partners zoals Dutch Greenhouse Delta, InnovationQuarter, en Rotterdam Partners, duurzame en efficiënte voedselsystemen in India ontwikkelen. Dit initiatief brengt Nederlandse expertise in tuinbouw en lokale kennis om gezond voedsel te produceren, economische groei te stimuleren en banen te scheppen bij elkaar, waarbij technologieën worden ingezet die niet alleen de productieprocessen verbeteren, maar ook de houdbaarheid van voedsel verlengen.

Cultuur en Voorbereiding in Internationale Samenwerking Boek niet direct een ticket naar Delhi! Effectieve, internationale samenwerking vereist een grondige voorbereiding en een gedegen begrip van en respect voor culturele verschillen. De Netherlands India Chamber of Commerce and Trade (NICCT) speelt een essentiële rol in het informeren en voorbereiden van Nederlandse ondernemers.

**Duurzaam door innovatie en samenwerking ** De samenwerking tussen Nederland en India in de agri-tech sector toont aan hoe innovatieve oplossingen niet alleen lokale markten ten goede komen, maar ook een basis leggen voor wereldwijde voedselzekerheid en duurzaamheid. Door samen te werken aan duurzame landbouw en technologische ontwikkelingen, zetten beide landen stappen naar een vruchtbare toekomst voor zowel Nederland als India.