Back to AstraZeneca

Share this article:

14. Jun 2024

|

Sponsored

Betere zorg is groenere zorg

De toekomstbestendigheid van zorg is een belangrijk onderwerp voor onze welvaart. En duurzaam betaalbare en duurzaam toegankelijke zorg is sterk verbonden met het vergroenen van zorg. Een gezonde leefomgeving kan ziekte en zorg voorkomen. En minder zorg is ook: minder CO2-uitstoot, minder afval en minder gebruik van grondstoffen en water.

Het klinkt misschien gek, maar als medicijnmaker geloven wij in het voorkomen van ziekte en zorg. Dat is beter voor mensen, beter voor de betaalbaarheid van zorg en beter voor het milieu.

Weten hoe dat zit?

Klimaatschade maakt mensen ziek De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat luchtverontreiniging alléén al zeven miljoen vroegtijdige sterfgevallen per jaar veroorzaakt.1 Nog eens miljoenen anderen sterven jaarlijks door extreem weer, klimaat- en milieuschade, en dit aantal neemt alleen maar verder toe. 2 Klimaatverandering verhoogt de kans op chronische ziekten, wat leidt tot toename van ziekenhuisopnames en verlies van levenskwaliteit en arbeidsproductiviteit. In heel Europa leven nu al 50 miljoen mensen met minimaal één chronische ziekte. 3 Tegelijkertijd is het behandelen van (chronische) ziekten kostbaar en heeft het een grote milieuvoetafdruk. Nu al is 7 procent van onze wereldwijde CO2-uitstoot afkomstig van zorg. 4 Dat moet en kan beter. We moeten beter worden in het voorkomen dat mensen ziek worden We moeten daarom investeren in preventie en prioriteit geven aan eerdere opsporing, diagnose en behandeling.

**Een rekenvoorbeeld: ** 1 op de 11 Nederlanders heeft chronische nierschade;5 slechts 40 procent van hen weet hiervan.6 Goede screening ontbreekt in Nederland, dus de diagnose wordt vaak pas in een laat stadium gesteld. Een deel van de patiënten moet uiteindelijk nierdialyse of transplantatie ondergaan.

Nierdialyses zijn uitputtend en duur.7 Nierdialyse kost bovendien jaarlijks wereldwijd 160 miljard liter water en genereert meer dan 900.000 ton voornamelijk plastic afval.8 De jaarlijkse CO2-uitstoot van dialyse is per patiënt even groot als 8 keer van Amsterdam naar New York vliegen.

Eerder opsporen heeft dus forse klimaatwinst. En dat niet alleen: uit nieuw onderzoek blijkt dat eerder en beter passend behandelen ruim 125.000 hartaanvallen, beroertes en ziekenhuisopnamen kan voorkomen in 10 jaar, met een waarde van 660 miljoen euro.9 Meer kwaliteit van leven en minder zorgkosten.

We moeten de milieu-impact van zorg verminderen Bij AstraZeneca gebruiken we onze innovatiekracht om het ontwerp en de productie van medicijnen duurzamer en efficiënter te maken.

Een voorbeeld: Bij de behandeling van COPD of astma kan ruwweg gekozen worden voor twee soorten inhalatoren: droogpoeder-inhalatoren of dosisaerosolen. Die laatsten zijn inhalatoren met drijfgassen en worden vaak genoemd als het gaat over CO2-reductie. Circa 1,4 miljoen Nederlanders gebruikt een inhalator en 55 procent van hen gebruikt een dosisaerosol.10 De CO2-voetafdruk van een dosisaerosol is ongeveer 18 maal groter is dan die van droogpoeder-inhalatoren.10 Toch kan een dosisaerosol onmisbaar zijn. Daarom hebben we een mileuvriendelijker alternatief ontwikkeld. In 2030 moeten al onze traditionele drijfgassen vervangen zijn.

Deze stap is één voorbeeld uit onze Ambition Zero Carbon, ons programma om vanaf 2026 98% van onze CO2-voetafdruk te reduceren (ten opzichte van 2015) en in 2030 onze voetafdruk in onze volledige waardeketen te halveren (ten opzichte van 2019). Zo zijn we op weg naar een reductie van 90% in 2045. Sinds 2015 hebben we onze uitstoot van broeikasgassen wereldwijd met 68% verminderd.

Maximale impact met een minimale voetafdruk Als medicijnontwikkelaars geloven we in innovatie: in het verbeteren van diagnose en behandeling om ziekte dragelijk te maken, te vertragen, te stoppen of te genezen. Maar échte impact maken we alleen als we verder kijken. We moeten niet alleen betere medicijnen maken, we moeten ook de manier waarop we die maken verbeteren. We minimaliseren onze eigen voetafdruk en we stimuleren onze klanten en leveranciers om ook duurzamer te werken.