2. Aug 2024
|
Sponsored
Op dit moment staan er 411.000 vacatures open in ons land en daarbij spreken we van een krappe arbeidsmarkt. Dat is te merken aan het tiende opeenvolgende kwartaal waarin er meer vacatures openstaan dan dat er werklozen zijn. Sandra Ballij, eigenaresse van detacheringsbureau Ctalents kijkt hier anders tegenaan: “Wat nou personeelstekort? De krapte op de arbeidsmarkt bestaat helemaal niet. Het werk en het talent zijn er, het is dus slechts een uitdaging van aansluiting vinden tussen de talenten die er zijn en het werk wat beschikbaar is.”
De oplossing voor de krappe arbeidsmarkt Ctalents matcht MBO, HBO en WO niveau talenten met een auditieve of visuele beperking met inclusieve organisaties. Nadat Ballij tijdelijk in een rolstoel belandde door ziekte, ervoer ze zelf hoe het is om te leven met een beperking. Ze ondervond hoe snel ze buitenspel werd gezet, terwijl ze genoeg te bieden had. In 2013 besloot Ballij om Ctalents op te richten en haar missie onder de aandacht te brengen: het zichtbaar maken, waarderen en maximaal ontwikkelen van ieders talent.
“Er is een sterke formule om het probleem van de krappe arbeidsmarkt gericht op te lossen: anders kijken, anders denken, anders doen”, aldus Ballij. Ze vervolgt: “Toekomstgerichte bedrijven moeten openstaan voor inclusie. Niet alleen omdat het moet vanuit een social return verplichting of banenafspraak, maar juist als onderdeel van een innovatieve HR-strategie. Dat dit werkt weten we, want we hebben inmiddels al meer dan 500 mensen succesvol aan een baan geholpen bij bedrijven als ING, ABN AMRO, verschillende MKB bedrijven, Universiteit Utrecht en binnenkort ook ASML.” Deze inzet heeft niet alleen erkenning gekregen in de vorm van prijzen zoals de Social Enterprise Award en de Vinnys Growth Award, maar ook geleid tot een indrukwekkend behoudspercentage van 90% van de medewerkers die na een jaar nog steeds succesvol actief zijn in hun functie. Door de PSO 30+ certificering werkt deze methode perfect voor organisaties die een social return verplichting of ambitie willen invullen.
Open je ogen voor ander talent Op dit moment zit een groep van ruim 213.000 Nederlanders met een gehoor- of zichtbeperking werkloos thuis. Deze groep wordt structureel over het hoofd gezien door werkgevend Nederland. Niet alleen vanwege onwetendheid over de mogelijkheden die kleine aanpassingen kunnen opleveren, maar ook door vooroordelen over de inzetbaarheid van deze mensen. Ballij vult aan: “Het is tijd dat werkgevers hun ogen gaan openen voor ander talent. Wij helpen hen met de organisatie rondom het inzetten van deze onbenutte groep talent. Doven en slechthorenden hebben bijvoorbeeld een superscherp oog voor detail en zijn daardoor perfect geschikt voor analyse werk, finance en administratie. Ze horen misschien niet wat er gezegd wordt, maar wel wat er bedoeld wordt.”