Back to Flex/design

Share this article:

14. Jun 2024

|

Sponsored

Duurzaamheidstransities vereisen flinke dosis conceptuele creativiteit

Nu duurzaamheid een steeds belangrijker thema wordt voor bedrijven, speelt conceptuele creativiteit een cruciale rol in het ontwikkelen van innovatieve oplossingen. Het is essentieel dat milieudoelstellingen niet alleen bedacht, maar ook praktisch gerealiseerd worden. Bedrijven willen graag vooruit, maar hebben veel uitdagingen om doelstellingen om te zetten in tastbare resultaten.

Vooral grotere multinationals worstelen ermee om in de waan van de dag echt vernieuwende duurzaamheidsconcepten van de grond te krijgen. Die boodschap komt van Maarten Witte, eigenaar van design consultancybureau FLEX/design. Hij is niet onbekend met de wereld van multinationals, aangezien hij bij verschillende van hen heeft gewerkt, waaronder Bugaboo, Fokker en Heineken. “Ik heb gezien dat de conceptuele creativiteit die wij als FLEX/design bieden, moeilijk te organiseren is binnen een groot bedrijf. Als externen kunnen wij met een holistische en open blik kijken naar lastig te kraken ontwerpproblemen, en met onze creatieve vaardigheden en expertise vaak verrassende nieuwe invullingen geven. Wil je significante duurzaamheidsimpact hebben, dan vergt dat in de ontwerpfase een holistische benadering. Bij grote bedrijven werken veel specialisten en dit maakt een holistische benadering uitdagend. De uiteindelijke milieu-impact wordt immers - met doorslaggevende keuzes voor oplossingen, materialen en productietechnieken - al voor 70% in die ontwerpfase bepaald.” stelt Witte. Zijn ervaringen bij multinationals en zijn observaties van de wereldwijde achteruitgang brachten hem ertoe om drie jaar geleden FLEX/design over te nemen, met de ambitie om op het gebied van duurzaamheid écht impact te maken.

Versnellen “Het ontwerpbureau committeert zich aan het versnellen van verschillende duurzaamheidstransities; bijvoorbeeld de transitie van wegwerpverpakkingen naar herbruikbare verpakkingen, of van energie-intensieve voedselproductie naar kennisintensieve voedselproductie. Wat FLEX/design uniek maakt, is onze holistische blik, gecombineerd met een zeer pragmatische en creatieve aanpak. Hierbij zien wij industrieel ontwerp en verpakkingsontwerp als middelen om deze transities te versnellen, waarbij we conceptuele creativiteit combineren met hands-on prototyping. Je mag groot dromen en denken, maar wij zeggen tevens: verlies nooit de realisatie uit het oog. Wij werken nauw samen met onze opdrachtgevers om hun duurzaamheidsdoelstellingen te integreren met het behalen van concurrentievoordeel in deze dynamische markt.” aldus Witte, waarbij zijn ervaring bij multinationals helpt om productontwikkeling niet alleen technisch haalbaar, maar ook commercieel succesvol te maken.

Dopper Een voorbeeld van deze aanpak is de samenwerking met Dopper, producent van hervulbare plastic waterflessen. “FLEX/design hielp bij het versterken van het merk door, voor supermarkten en openbare ruimtes, een watertap te ontwikkelen die perfect past bij hun merkbeleving. De conceptuele basis van de watertap is dat consumenten zo op een interactieve en aantrekkelijke manier worden verleid hun fles te hervullen. Deze watertap draagt bij aan gedragsverandering, door de gebruikers het gevoel te geven deel uit te maken van een grotere community en hen te motiveren tot duurzamer gedrag. Op deze manier versnellen we samen met Dopper op een positieve wijze de transitie naar minder wegwerpverpakkingen. Zowel middels een creatief productontwerp, als middels het creatieve proces.

Ontwerpproces FLEX/design is gevestigd op het universiteitsterrein in Delft, wat nauwe banden met de academische wereld mogelijk maakt. De ontwerpstudio wordt gekenmerkt door drie lagen: een ontwerpteam, workshopruimtes en een werkplaats voor het maken van zowel eenvoudige als geavanceerde prototypes. Deze opzet stelt het bureau in staat om snel te schakelen tussen theorie (conceptvorming) en praktijk (prototyping), wat cruciaal is voor een succesvol ontwerpproces. “We schetsen slimme oplossingen en maken snel prototypes om direct te testen en te verbeteren. Door conceptuele creativiteit en hun expertise helpt FLEX/design bedrijven om duurzaamheidsdoelstellingen van hun opdrachtgevers te realiseren en transities te versnellen naar een duurzamere toekomst.