31. Mar 2023
|
Sponsored
Ung Företagsamhet är ett unikt skolämne som erbjuder eleverna fantastiska och ibland även oanade möjligheter. På Växjö Fria Gymnasium har man tagit UF-företagandet till en helt ny nivå med hjälp av passionerade och entreprenörsinriktade lärare, nyskapande undervisningsmodeller och ett framgångsrikt sätt att inspirera och peppa eleverna att utmana sig själva och utveckla sina entreprenörsinriktade egenskaper.
“Många elever ser fram emot att driva UF-företag i flera år, vi har sett exempel på elever som valt ekonomiprogrammet just för att det ger dem möjlighet att driva UF-företag. UF är ett spännande och annorlunda ämne eftersom det i mångt och mycket blir vad eleverna själva gör det till. Vi brinner för entreprenörskap och har valt att testa nya vägar för att sprida vår passion för företagande till eleverna, säger Patrik Gustafsson, UF-lärare på Växjö Fria Gymnasium.
–Vi tillträdde båda våra tjänster på Växjö Fria Gymnasium hösten 2022.
Då bestämde vi oss för att ta ett omtag om UF-undervisningen, bland annat genom att skapa ett eget UF-kontor på skolan dit eleverna alltid är välkomna med sina frågor och dessutom kan sitta och jobba med sina företag. Vi hämtade även inspiration och drog lärdom från de UF-företag som tidigare varit framgångsrika, exempelvis Noll Deponi som 2022 vann utmärkelsen Årets UF-företag på nationell och internationell nivå, säger Janne Graae-Nielsen, UF-lärare på Växjö Fria Gymnasium.
I nästa steg valde Janne och Patrik att låta varje elev formulera sin individuella målsättning med UF-året. Några hade som främsta mål att bli godkända i kursen, andra siktade på att omsätta 100 000 kronor medan ytterligare några siktade på att vinna SM-guld. Därefter fick eleverna själva skapagrupper baserat på deras egna målsättningar och ambitioner. Först då kunde självaaffärsidé-genereringen påbörjas med utgångspunkt i de målsättningar som formulerats.
Flerfaldigt prisbelönade UF-företagare
Det innovativa arbetssättet och UF-lärarnas förmåga att entusiasmera sina elever har gett utdelning. I Ung Företagsamhets senaste distriktsmästerskap tog eleverna från Växjö Fria Gymnasium hem hela 21 av drygt 40 pallplatser, i hård konkurrens med cirka 1000 elever från hela regionen. För elever som går andra program än ekonomiprogrammet är UF en valbar kurs för tredjeårselever på skolan. Kommande läsår har antalet elever som valt att driva UF-företag i 3:an ökat med femtio procent.
–Det betyder även mycket för eleverna att få inspiration från framgångsrika företagare. Vi låter därför de elever som vill sitta och jobba på BYN, ett coworking-space som är granne med skolan. Där sitter drygt 160 företagare. Många av våra elever uppskattar att få jobba med sina UF-företag omgivna av andra entreprenörer i en kreativ och dynamisk miljö, säger Patrik Gustafsson.
Både Patrik och Janne har själva en bakgrund som entreprenörer. Patrik har tidigare drivit ett techbolag och Janne är fortfarande verksam som DJ och evententreprenör. De båda lärarna har bjudit in intressanta företagsprofiler från sina egna nätverk till skolan för att inspirera och peppa eleverna.
–Entreprenörer från våra nätverk har bland annat föreläst om försäljning och om vad som krävs för att lyckas som entreprenör. Eleverna uppskattar verkligen att få ta del av erfarenheter från personer som själva gjort en resa som entreprenör. Det tydliggör för dem vad man kan åstadkomma genom att verkligen engagera sig, lägga ner tid och jobba hårt som företagare, säger Janne Graae-Nielsen.
Tänder en gnista och väcker elevernas intresse
Janne och Patrik har en viktig coachande roll för eleverna som driver UF-företag. De peppar dem att sikta högt och hela tiden sätta nya mål, till exempel genom att försöka öka omsättningen, medverka i UF-tävlingar och höja ribban för sitt företagande.
–Vi vill få eleverna att utvecklas, växa och utmana sig själva via UF, som i mångt och mycket är en resa i personlig utveckling. Vår ambition är att tända en gnista och väcka elevernas intresse för företagande, vilket på sikt kan få fler att starta eget eller att få utlopp för sina entreprenörsinriktade egenskaper som anställda, säger Patrik Gustafsson.