10. Jun 2024

|

Sponsored

Vertical farming; telen op niveau

Ideaal voor dichtbevolkte gebieden waar de ruimte schaars is; Vertical farming, oftewel meerlaagse teeltsystemen, waardoor je logischerwijs de lucht in gaat. Hierdoor heb je minder ruimte nodig in de breedte om je groente of planten te verbouwen en wordt de footprint – het netto grondoppervlak – dus kleiner.

Rudy van den Berg, commercieel manager bij Artechno Growsystems, is als tuinderszoon geboren. “Mijn hele leven dus al bezig met plantjes.” lacht de geboren en getogen Westlander met zijn Westlands accent. “Ik ben sinds 2,5 jaar bij Artechno betrokken bij de meerlaagse teelttechnologie. De vertical farming technologie is relatief nieuw, en staat de laatste twee jaar nogal onder druk, omdat er een hoop partijen in de techniek zijn gestapt, zonder enige kennis van het telen zelf. De verbinding tussen het technologische deel en het daadwerkelijke telen en behandelen van groente en planten zelf ontbreekt dus. Bij Artechno Growsystem is deze kennis wel aanwezig en daarom zijn we druk bezig om het systeem weer een goede naam te bezorgen. Met succes, want we zijn inmiddels op alle continenten actief, en hebben – naast Nederland – verkoopkantoren in Amerika, Dubai en zijn net met een sales areamanager begonnen in Nieuw Zeeland.

Aanvoer Vertical farming is heel goed mogelijk in kantoorpanden en flatgebouwen, maar Artechno richt zich ook op grote loodsen. “Wanneer je naar de product-markt combinatie in de grote steden in Noord-Amerika, Azië en Noord-Europa kijkt, zie je dat de volledige cyclus – van zaadje tot oogstbaar product –in meerlaagse systemen rendabel te maken is. Dit omdat onze klanten de winkels veel sneller kunnen bevoorraden vanwege de anders veel grotere vervoersafstanden. Naast transport is het ook voordelig voor de kwaliteit en de voedselverspilling. Je kunt in een vertical farm – zonder invloeden van buitenaf – heel goed sturen op bepaalde hoeveelheden, en die kunnen altijd hetzelfde zijn. Hierdoor voorkom je over- of onderproductie en dus lege schappen, zoals je steeds vaker in het Midden-Oosten ziet. De retailers zijn dat op een gegeven moment zat. Die hebben dan net even wat meer geld over voor die goede aanvoer van groente en planten en kiezen dan voor ons systeem.”

Concurrentie De vraag naar vertical farming is dus zeker aanwezig in grote steden in de genoemde landen. Toch is Van den Berg realistisch genoeg om te zien dat in landen zoals Nederland - waar nog voldoende, goede betaalbare producten voorhanden zijn - concurreren met de traditionele kanalen heel lastig wordt. “Waar er in Nederland wel kansen liggen voor onze technologie is voor de halffabricaten. Jonge planten die we opkweken in een meerlaags systeem, zodat je dat als teler niet meer in een grote kas hoeft te doen met veel oppervlakte.”