20. Sept 2024

|

Sponsored

Batterijen als rendabele asset in je bedrijf

De opslag van energie is onderdeel van een succesvolle transformatie naar een circulaire economie, en de batterij speelt daarin uiteraard een grote rol. Mkb-bedrijven kunnen met de aanschaf van batterijen een bijdrage leveren aan de verduurzaming en tegelijkertijd een rendement halen met teruglevering, op het moment dat het netwerk het nodig heeft.

Bedrijven die zich richten op het hergebruik van materialen, om afval te minimaliseren en de levensduur van producten te verlengen, schieten als paddenstoelen uit de grond. Diegenen die het meest innovatief zijn, zullen uiteindelijk een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de verduurzaming van de economie en zo de wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen helpen realiseren. Maar bijdragen kan ook zonder zelf aan de innovatieve kant van de verduurzaming te zitten. Dat kan bijvoorbeeld met de aanschaf van batterijen, zeker bij mkb-bedrijven met een grote aansluiting.

Een stap op weg naar beter Customized Energy Systems, oftewel CES, dat onderdeel uitmaakt van de wereldwijde speler Exide Technology, is gespecialiseerd in deze sector. CES is gevestigd in Helmond in het hart van Brainport Eindhoven, en biedt batterijopslag-en energieoplossingen, gebruikmakend van geavanceerde lithium-ion batterijen. De aanschaf van batterijen faciliteert de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen. De batterij is dus een stap op weg naar beter, zo is de overtuiging van het management bij CES.

Picture2_JvH.jpg Jeroen van Hapert, Managing director, Customized Energy Systems

Jeroen van Hapert, managing director van CES, vertelt over de missie van het bedrijf. “De wereld een betere plek maken door middel van duurzaamheid staat hoog bij ons in het vaandel. Maar natuurlijk moet dat ook op een rendabele manier. De batterij staat in het midden van de energietransitie. Waar wij inspringen is ook juist bij de bedrijven – veelal mkb – die een grote aansluiting hebben, maar zich nog niet realiseren dat je juist daar een bijdrage mee kan leveren aan de verduurzaming, en er ook zelf een rendement kan uithalen.”

Peak-shaving CES biedt een snel peak-shaving systeem om bijvoorbeeld meer elektrische auto’s of vorkheftrucks op te laden dan de netaansluiting normaal gesproken toelaat. Dat is bijvoorbeeld handig als alle vorkheftrucks tijdens de koffiepauze worden opgelaten. CES zorgt ervoor dat er voldoende energie beschikbaar is waar en wanneer dat nodig is. Met de configuratie van het juiste format opslagsysteem, kan er snel een return-on-investment (ROI) worden gerealiseerd. Voor de goede orde: het opslaan en verhandelen van opgeslagen energie op het moment dat het voor de batterijeigenaar aantrekkelijk is, wordt door CES overgelaten aan derde partijen, de zogenaamde ‘aggregators’. CES levert de batterijen.

De verscheidenheid aan klanten wordt geïllustreerd door de variëteit aan afnemers. Tuinders, agrariërs, een groot houtbedrijf, maar ook de beroemde schaatsbaan Thialf in Heerenveen, maken gebruik van de CES-batterijen. “Er zijn bedrijven die nu eenmaal een grote energieaansluiting hebben, maar het soms niet direct als een asset beschouwen. Ze kunnen met onze toepassingen het net ondersteunen, net zoals bijvoorbeeld een agrariër zijn dak kan gebruiken voor het plaatsen van zonnepanelen.”

Bedrijven kunnen controle krijgen over hun energieverbruik en -kosten, maar met batterijen ook actief bijdragen in het ondersteunen van ons energienet.

Samenwerken CES kan het uiteraard niet alleen af en werkt in een keten met leveranciers, overheid en klanten samen om de duurzaamheidsdoelen te bereiken. “Samenwerking is essentieel om echte vooruitgang te boeken. We werken samen met alle stakeholders om innovatieve oplossingen te ontwikkelen en te implementeren. Het is ook een kwestie van doorzetten”, zegt Van Hapert. Want batterijen zijn op zichzelf dan misschien niet specifiek duurzaam, ze dragen wel bij om de verdere verduurzaming en de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen mogelijk te maken.

Van Hapert ziet de technologie en innovatie binnen de batterijsector onverstoorbaar doorgaan. “Je kunt bijvoorbeeld kijken naar zoutbatterijen, om maar een voorbeeld te noemen. Vergeleken met lithium-ion batterijen is deze technologie nog niet ‘mature’ genoeg voor grootschalige toepassingen. Dus werken we nu met lithium-ion batterijen, maar staan uiteraard open voor andere batterijen en technologieën. De fase waar we nu in zitten is een noodzakelijke fase op weg naar de verduurzaming van het energienet. Maar de gehele industrie heeft een enorme verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een duurzame toekomst. We werken er hard aan, samen met onze leveranciers, klanten en de overheid, om hieraan bij te dragen.”