Back to Diageo

Share this article:

14. Jun 2024

|

Sponsored

Luxe drankjes nuttigen uit papieren flessen: het kan nu al

De verpakking van drankjes is aan het verduurzamen. Karton en zware flessen worden, of zijn al, ingeruild voor alternatieve verpakkingsmethoden met verminderd energie- en waterverbruik tijdens de productie. Ook bij premium drankjes gaat Diageo hier vol voor: de luxe zit niet in de verpakking, maar in de inhoud.

Duurzaamheid is inmiddels een belangrijk onderdeel bij elke onderneming. Het betekent lange termijn winst voor de gemeenschap, voor de klanten en ook voor de bedrijven zelf: een triple-win aanpak wordt het ook wel genoemd. De samenwerking tussen bedrijven, NGO’s en overheden moet leiden tot dat ene doel: de klimaatdoelen bereiken met winst voor het milieu, én voor de bedrijven zelf.

Altijd progressie boeken Het is een filosofie die leidend is bij Diageo, een wereldleider in premium dranken met bekende merken zoals Smirnoff, Baileys en Johnnie Walker. Het bedrijf is prominent aanwezig in de Benelux, dat verantwoordelijk is voor bijna een kwart van de Europese verkoop. Vijf jaar geleden zette Diageo een speciaal team op om duurzaamheid te innoveren. Diageo heeft zich gecommitteerd aan de ‘Society 2030: Spirit of Progress’ strategie met de integratie van een aanzienlijke ESG-investering en uitgebreide duurzaamheidsinitiatieven. Dave Lütkenhaus, Global Sustainability & Innovation Director bij Diageo, is duidelijk over het belang van duurzaamheid voor het bedrijf, de samenleving en de consument. “Nieuwe producten moeten bij ons duurzamer zijn dan de bestaande, zodat we altijd progressie boeken. Een groot deel van onze drive om te verduurzamen draait om de verpakking en daar hebben we een robuuste en holistische strategie omheen gebouwd.”

Nul afval Diageo heeft zich tot doel gesteld om nul afval te bereiken in hun directe operaties, en nul afval naar stortplaatsen in hun toeleveringsketen. Volgend jaar moet 40% gerecycled materiaal in hun plastic flessen zitten, en aan het eind van dit decennium 100%. Daarnaast streeft het bedrijf ernaar dat 100% van hun verpakkingen breed recyclebaar of herbruikbaar en composteerbaar zijn.

Nu al zijn er resultaten zichtbaar met concrete verbetering door lichtere verpakkingen, ander materiaalgebruik en gebruik van papier. “We hebben initiatieven zoals papieren flessen en gerecyclede aluminium flessen voor bijvoorbeeld Baileys, maar ook lichtere glazen flessen voor andere premium dranken. Ook onderzoeken we nieuwe technologieën zoals Dry Molded Fiber, ontwikkeld door The Bottle Collective, waarbij het verbruik van plastic, energie en water tijdens de productie wordt verminderd, met als gevolg een milieuvriendelijker fles. De feedback op onze innovaties is zeer positief te noemen. We combineren duurzaamheid en innovatie ook met de wensen van de consument, het is én duurzaamheid én de wensen en verlangens van de consument.”

De perceptie van luxe Prima initiatieven, maar hoe staat de consument erin? Die wil zijn of haar premium drankje misschien wel in een mooiere verpakking. Het gaat om perceptie, zo is de overtuiging van Diageo. “Traditioneel werden zware glazen flessen gezien als een teken van kwaliteit. Het gaat erom dat we de perceptie van luxe proberen te veranderen. De waarde van het product zit in de inhoud en niet de verpakking. Door het gewicht van onze flessen te verminderen en het gebruik van kartonnen dozen te elimineren, kunnen we zowel de milieu-impact als de operationele kosten verminderen, zonder in te boeten op de premium ervaring voor de consument. Door onze flessen lichter te maken, verminderen we niet alleen onze ecologische voetafdruk, maar laten we ook zien dat luxe en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. Daarin willen wij als bedrijf leidend zijn. ”

Duurzame samenwerking Samenwerken is de sleutel, vinden ze bij Diageo. “Samenwerking tussen bedrijven, overheden en gemeenschappen is essentieel om onze klimaatdoelen te bereiken en duurzame groei te realiseren. Het is moeilijk om tot grote resultaten te komen op wereldwijde schaal, omdat er verschillende benaderingen zijn. Bedrijven moeten hun processen verbeteren, terwijl overheden recyclingfaciliteiten moeten uitbreiden, vooral in landen waar afval een groter probleem is. Samen moeten we nieuwe verpakkingsformaten ontwikkelen om consumenten te stimuleren duurzame producten te kiezen. Bovendien moeten overheden beleid, coalities en ondersteuning bieden aan bedrijven om de overgang naar netto nul en een hernieuwbare energie-infrastructuur te versnellen. Dat is cruciaal om samen te kunnen werken aan een duurzame toekomst.”