Back to CICT

Share this article:

5. Jul 2024

|

Sponsored

Slimme software optimaliseert goederenstromen in magazijnen

Automatisering heeft de goederenstroom in magazijnen afgelopen jaren fors gestroomlijnd. De actualiteit laat echter ook een beeld zien met kritische lacunes in magazijn- en transportbeheer. Met specifieke softwareproducten kunnen echter hogere efficiëntie en lagere operationele kosten bereikt worden.

Een aanzienlijk deel van uitdaging voor magazijnbeheer ligt bij de uitgaande stroom van goederen, waar vaak de meeste hectiek en inefficiëntie optreedt. En juist daar ook ligt de focus van CICT Innovations, dat zich gespecialiseerd heeft in software-oplossingen en consultancydiensten voor de logistieke branche. CEO Marco Correia: “Het doel is om goederenstromen zodanig te organiseren, dat ze het magazijn verlaten in een vorm die optimaal is voor de volgende schakel in het proces. Deze aanpak leidt tot aanzienlijke verbeteringen in de logistieke keten, waaronder betere belading van vrachtwagens en een hogere klanttevredenheid.”

Kostenverlaging CICT biedt zijn modulaire software aan op een centraal CICT Platform, waarop diverse logistieke software add-ons onderdeel van zijn. Hiermee wordt de planning in het warehouse aan de voorkant van de supply chain geoptimaliseerd op basis van bestellingen en productkenmerken. Dit leidt tot een efficiënter gebruik van ruimte in zowel magazijnen als vrachtwagens, wat op zijn beurt weer zorgt voor minder transportbewegingen en een lagere CO2-uitstoot. Een praktijkvoorbeeld van deze technologie is te zien bij een Europese textielsuper met duizenden winkels. CICT’s software helpt deze winkelketen om vrachtwagens optimaal te vullen en meerdere winkels in één rit te bedienen. “Dit verhoogt de efficiëntie en vermindert het aantal benodigde vrachtwagens, wat niet alleen kosten bespaart, maar ook beter is voor het milieu”, stelt Correia.

Het doel is om goederenstromen zodanig te organiseren, dat ze het magazijn verlaten in een vorm die optimaal is voor de volgende schakel in het proces

De techniek die daarvoor wordt toegepast, staat te boek als mixed palletizing-oplossing IPS (Intelligent Palletizing Software). Dat maakt het mogelijk om de goederenflow optimaal te organiseren. De samenstelling van pallets of rolcontainers is daarbij gecalculeerd op basis van parameters als doosmaten, gewicht, groeperingsregels, hoogtedragers, enzovoort. Hierdoor wordt ook de sequence van goederen bepaald waardoor een hogere capaciteit kan worden gerealiseerd.

Met inmiddels flink wat jaren ervaring in de praktijk laten de resultaten een zeer positief beeld zien. De software van CICT heeft op verschillende niveaus effect op het verlagen van kosten, waaronder verlaging van personeelskosten door meer efficiency. De optimale ordening van bestellingen in vrachtwagens leidt tot een soepeler afhandeling van goederen bij het afleverpunt, terwijl ook het risico van productbreuk terugloopt. “Kostenreducties van tien tot twintig procent in de magazijnafhandeling zijn zeker haalbaar, terwijl een tot vijftien procent hogere vulgraad van vrachtwagens ook zijn positieve effect kent. Dit soort besparingen en efficiëntieverbeteringen zijn cruciaal in een markt waar logistieke uitdagingen en milieueisen steeds groter worden.”

We moeten niet alleen streven naar meer efficiëntie, maar ook naar duurzame en maatschappelijk verantwoorde oplossingen

Impact Een ander belangrijk aspect van CICT’s aanpak is de integratie van geavanceerde technologieën zoals robotisering en mechanisatie. De operatie sluit zodoende naadloos aan bij zowel werkzaamheden van menselijke operators als mechanisatie met behulp van robots. “Dit zorgt voor een optimale uitvoering van de logistieke processen, waarbij menselijke fouten worden geminimaliseerd en de productiviteit wordt verhoogd.”

Hoewel de technologie van CICT duidelijk impact heeft op efficiëntie in magazijn- en transportbeheer, benadrukt Correia ook de menselijke kant van innovatie. Hij vindt het belangrijk dat we blijven nadenken over de bredere impact van innovaties. “We moeten niet alleen streven naar meer efficiëntie, maar ook naar duurzame en maatschappelijk verantwoorde oplossingen”, aldus Correia, die zich ook als CEO kritisch uitlaat op de trend van ‘meer, meer, meer’ in de logistieke sector. Hij legt uit: “De drang naar steeds meer efficiëntie en capaciteit zorgt ergens voor spanningen. Dit heeft niet alleen invloed op duurzaamheid, maar ook op aspecten als privacy.” In die zin, vervolgt Correia, is zijn bedrijf, hoewel het innovatieve oplossingen ontwikkelt die door grote logistieke spelers worden geïntegreerd, onderdeel van een bredere ratrace waarin bedrijven voortdurend streven naar hogere snelheden en meer capaciteit.

Met de opkomst van robots in veel bedrijven, lijkt de toekomst nog complexer te worden. “Robots kunnen 24/7 doorgaan, wat de functie van menselijke werknemers verandert naar meer toezichthoudend en onderhoudend werk. De vraag is: waar leidt dit allemaal toe?”, aldus Correia, die zelf ook zoekt naar het antwoord op die vraag.

Black Mirror Recent was hij te gast op een Europees robotevenement, waar de nadruk lag op de voordelen van robotisering, zonder enige kritische reflectie. Het gebrek daaraan baart hem zorgen. Hij vergelijkt het met een aflevering van de Netflix-serie Black Mirror (MetalHead), waar technologie uiteindelijk tegen de mens wordt gebruikt. “Het voelt niet helemaal lekker als we deze lijn doortrekken zonder te reflecteren op de mogelijke negatieve gevolgen.”

Hij benadrukt dat innovatie altijd gericht moet zijn op het vinden van een balans.

De CEO wil dat we beter nadenken over de bredere impact van onze technologieën. Terwijl we streven naar efficiëntie, moeten we ook oog hebben voor duurzaamheid en de menselijke factor. De groei van datacenters en opkomende AI-toepassingen leiden tot fors stijgende energieconsumptie. En dat gaat onherroepelijk gepaard met nieuwe uitdagingen.

Correia concludeert dat hoewel CICT een rol speelt in het optimaliseren van de logistieke sector, er een grotere discussie nodig is over de richting waarin we ons begeven. “Als maatschappij moeten we ons afvragen of we blindelings moeten blijven streven naar meer, of dat we moeten reflecteren op wat echt belangrijk is voor een duurzame en menselijke toekomst.”