Back to Artsen van morgen

Share this article:

21. Jun 2024

|

Sponsored

Basisartsen: de sleutel tot betere zorgkwaliteit

De huidige geneeskundeopleiding richt zich hoofdzakelijk op zorg die geleverd wordt door ziekenhuizen. Maar liefst 95% van de coschappen vindt plaats in ziekenhuizen, terwijl de meerderheid van de artsen uiteindelijk juist buiten het ziekenhuis terechtkomt. Dit is een onjuiste afspiegeling van de werkelijkheid, dus worden medische studenten tijdens de studie onvoldoende voorbereid op de uitermate belangrijke zorg buiten het ziekenhuis.

Alex Saad vond tijdens zijn eigen medische opleiding de motivatie tot het oprichten van Artsen van morgen: een zorginstelling die zich richt op basisartsen, en ze begeleidt in hun cruciale eerste stappen als arts. “Tijdens mijn studie merkte ik dat het medisch curriculum een sturend karakter had, waarbij er opvallend veel aandacht was voor alle ziekenhuisspecialismen. Als het ziekenhuis echter niet bij je bleek te passen, stond je voor een lastige opgave. Dat moest anders kunnen.”

Artsen van morgen Met Artsen van morgen wil Alex Saad artsen in contact brengen met andere, tijdens de opleiding onderbelichte, disciplines. “Om verschillende redenen kunnen deze disciplines beter aansluiten bij een individu, maar zijn ze relatief onbekend omdat ze onvoldoende aandacht krijgen tijdens de studie.” stelt Saad. Specialismen buiten het ziekenhuis, zoals verstandelijk gehandicaptenzorg, ouderenzorg of jeugdgezondheidszorg bieden vaak meer tijd voor de patiënt, en richten zich ook op sociaal-maatschappelijke factoren die de gezondheid kunnen beïnvloeden. Daarnaast ontzorgen zulke specialismen de ziekenhuizen juist. “De zorg buiten het ziekenhuis verdient extra aandacht. Juist nu, met de vergrijzingsgolf en torenhoge zorgkosten van de specialistische ziekenhuiszorg, kunnen we niet om het belang van deze disciplines heen”.

Artsen van morgen werkt samen met haar artsen toe naar de best mogelijke zorg. Door het verbeteren van vaardigheden als leiderschap, communicatie en grenzen stellen, ontwikkelen hun artsen zich naar een hoger niveau. “De opleiding duurt relatief lang en benadrukt medisch inhoudelijke theorie en praktijk. Een uitstekende arts kenmerkt zich echter ook door ‘soft-skills’, zoals vaardigheden benodigd bij bijvoorbeeld een slechtnieuwsgesprek. Door structureel te werken aan deze vaardigheden, creëren we een generatie van uitstekende specialisten.”

De Toekomst Artsen van morgen biedt professionele begeleiding aan basisartsen, juist in de kwetsbare fase aan de start van hun carrière. Het is volgens Saad belangrijk om al vroeg te investeren in basisartsen die nog geen specialisatie hebben gekozen. “Wij dragen een verantwoordelijkheid om deze talenten volledig te informeren over de opties en mogelijkheden. Alleen zo kunnen ze een weloverwogen beslissing maken over het vervolg van hun carrière.”

Artsen van morgen werkt nauw samen met zorgpartners in het hele land en in alle disciplines buiten het ziekenhuis. Iedere basisarts wordt gekoppeld aan een medische carrière adviseur; een arts met ervaring in verschillende disciplines. Na een persoonlijkheidstest en een aantal gesprekken met de adviseur, worden de voorkeurspecialismen inzichtelijk en kan de verkenning in de praktijk beginnen. Deze zorgvuldige benadering zorgt ervoor dat artsen de juiste intrinsieke motivatie hebben voor de opleiding, en draagt bij aan behoud van specialistische kennis op de langere termijn. Dat zijn sociaal-maatschappelijke doelstellingen die de kwaliteit van de zorg verbeteren.