25. Mar 2024
|
Sponsored
De veranderende behoeften van de jongeren nu, het cultuurpubliek van de toekomst, bieden kansen voor de cultuursector, om zich te oriënteren op nieuwe manieren van het maken, organiseren en ervaren van cultureel aanbod. Digitaliseren of zelfs digitaal transformeren bereidt de cultuursector daarop voor. DEN helpt de sector met dit digitale transformatieproces in opdracht van het ministerie van OC&W.
Door de ontwikkeling van digitaal leiderschap en een innovatieve organisatiecultuur kunnen culturele organisaties stappen zetten in het proces van digitale transformatie. Dit proces vraagt om het stapsgewijs toewerken naar een fundamenteel andere manier van werken, gedreven door de toenemende digitale innovaties in de maatschappij en gebaseerd op gedegen kennis van het veranderende publieksgedrag dat daarmee gepaard gaat.
‘Grensverleggende samenwerking is onmisbaar. Een samenwerking waarin vaardigheden, mogelijkheden, kennis én visies, uit zowel de publieke en private sector, elkaar versterken.’, aldus Maaike Verberk, directeur van DEN. Volgens Maaike zijn er drie duidelijke redenen waarom de sector meer samenwerking nodig heeft:
Innovatie en digitalisering worden binnen de cultuursector in eerste instantie vaak ingezet voor het verrijken van de beleving van cultuurbezoekers. Denk aan het initiatief ‘Venues of the future’, een samenwerking van interdisciplinair theater ensemble NITE (NL), digital agency Substrakt (UK), Audience Lab (UK) en DEN. Hierbij wordt niet gezocht naar een vervanging van de fysieke beleving, maar juist naar de aanvulling met digitale technologieën. Ze experimenteren bijvoorbeeld met het op afstand betrekken van publiek bij het repetitieproces.
Onderzoek van DEN toont aan dat veel culturele organisaties deze kansen nog niet vaak benutten. Ze staan aan de start van digitale transformatie en hebben in deze fase nog belangrijke stappen te zetten om de basis op orde te brengen. Hier ziet DEN ook kansen voor samenwerking met sectoren buiten het cultuurveld. DEN is bijvoorbeeld een samenwerking gestart met het Digital Trust Center (DTC) van het ministerie van Economische Zaken. Zo krijgt de cultuursector inzicht in de stand van zaken van cyber security, en kunnen culturele organisaties worden geholpen om hun cyberveiligheid te vergroten.
Samengevat, voor het benutten van de kansen van digitale transformatie in de cultuursector is grensverleggende samenwerking essentieel. Het biedt mogelijkheden voor nieuwe waardecreatie maar ook voor de versnelling van het transformatieproces.
Belangrijk voor het slagen van deze manier van werken zijn: een integrale aanpak, budgettaire keuzes om ruimte te maken voor innovatie en een innovatieve organisatiecultuur.