Back to BrandedU

Share this article:

2. Aug 2024

|

Sponsored

Gendergelijkheid op werkvloer is nog altijd ondergeschoven kindje in Nederland

Het gaat in Nederland niet erg goed met de gendergelijkheid op de werkvloer. Ons land staat 28e op de wereldranglijst qua gelijkheid, ver achter landen als België, Duitsland en Frankrijk. Er is dus nog een wereld te winnen op dat gebied.

Sommige mannen die een bevoorrechte positie bekleden in de maatschappij, zoals in de amusementsindustrie of het bedrijfsleven, geven het goede voorbeeld. Prins Constantijn heeft al eens gezegd dat hij niet meer in een paneldiscussie gaat zitten waar alleen maar mannen zijn uitgenodigd. De Engelse acteur Benedict Cumberbatch weigert een filmrol als een vrouwelijke co-ster niet hetzelfde betaald wordt. Of neem Feijke Sijbesma, oud-CEO van DSM, die zich altijd sterk heeft ingezet voor genderinclusiviteit in de wetenschap en technologie. Mavericks

De cultuurverandering moet eigenlijk van binnenuit komen, in plaats van dat het opgelegd wordt

Helaas zijn deze mannen eerder de uitzondering dan de regel, want anders zou Nederland niet de 28e plek op de ranglijst innemen. Iemand die daar alles van weet is Nancy Poleon, oprichter en CEO van BrandedU. Haar bedrijf bestaat sinds 2014 en zet zich in voor vrouwen en hun carrières. Dit doen ze via training, cursussen en events met personal branding als kernthema, om zo de positie van vrouwen op elke werkvloer te verbeteren. Poleon is een expert op het gebied van leiderschap. In een vorig leven was ze werkzaam in de showbusiness en werkte samen met wereldsterren als Prince en Alicia Keys.

Na duizenden trainingen aan vrouwen, lanceert ze nu een campagne die specifiek gericht is op mannen: ‘Mavericks’ (durfals) heet de campagne waarmee ze direct mannen aanspreekt om voor en met vrouwen te gaan werken om zo progressie te maken op het gebied van gendergelijkheid. Het streven is om, via een vragenlijst op BrandedU.nl, te bereiken dat voor het eind van dit jaar minstens 10.000 mannen zich als maverick kwalificeren. De training die BrandedU nu ontwikkeld heeft is gericht op mannen en bedoeld voor mannen, want dat is volgens Poleon nu het meest effectief.

Verandering van binnenuit Marktplaats – een belangrijke partner van BrandedU en onder aanvoering van Caterina Moraga-Scholte een warm pleitbezorger wat betreft dit thema– is een van de eerste bedrijven die deze nieuwe cursus heeft afgenomen. “Daar zijn we erg blij mee. Wat we willen bereiken is dat al die mannen vervolgens van binnenuit de cultuur van een bedrijf kunnen veranderen. Je schiet er niets mee op als je een cursus geeft en het daar vervolgens bij laat. De cultuurverandering moet eigenlijk van binnenuit komen, in plaats van dat het opgelegd wordt. De inspiratie kan van buiten komen, zoals we hebben gezien met Me Too in Amerika. Maar daarna moet het van binnenuit komen en meer bewustzijn creëren.”

Poleon is voorstander van het opleggen van specifieke vrouwenquota wanneer het gaat om leidinggevende functies bij grote bedrijven. Maar doelen haal je ook via intrinsieke motivatie, denkt ze. “Ik ben ervan overtuigd dat het leuker wordt op de werkvloer wanneer er meer sprake is van gendergelijkheid. En met deze Maverick campagne proberen we op de kaart te zetten dat het uiteindelijk beter is voor iedereen om dit te bereiken. Zowel voor de werkgever als voor de werknemers. Wat mij betreft mogen er meer vrouwen aan de top komen, dat is goed voor de balans. Mannen zijn doelgericht en vaak wat meer rechtlijnig. Vrouwen zorgen voor onderlinge verbinding, tonen empathie en hebben vaak een langetermijnvisie, iets wat ook hoop geeft.”

Mijn naam is Peter Poleon heeft met name de grote corporaties op het oog met deze campagne. Marktplaats doet al mee, maar de campagne wordt ook gesteund door grote bedrijven zoals ING, ABN Amro, SAS en Accenture. “Bij veel van deze bedrijven is gendergelijkheid wellicht al een onderdeel van de cultuur. Maar misschien kan het altijd en overal nog een tikkeltje beter.” Poleon heeft ervaring met succesvolle campagnes. Zo lanceerde ze in 2021 de ‘Mijn naam is Peter’ campagne waarbij vrouwen werden opgeroepen om hun voornaam te veranderen in Peter op LinkedIn, in samenwerking met WOMEN Inc en The Family. Zo vroeg de organisatie aandacht voor het feit dat er in Nederland meer CEO’s Peter heten dan dat er vrouwelijke CEO’s zijn. De actie was een doorslaand succes met 93 miljoen impressies wereldwijd, en werd in talloze internationale media genoemd én geroemd als voorbeeld van een succesvolle campagne zonder dat er een cent voor werd betaald.