2. Aug 2024

|

Sponsored

Van wachten op hulp wordt niemand beter

Arbodiensten zijn van cruciaal belang voor het ondersteunen van werkgevers en werknemers bij het ontwikkelen en uitvoeren van arbeidsomstandigheden- en verzuimbeleid. Toch zijn er nog steeds veel misverstanden over wat een arbodienst precies is. In tegenstelling tot wat sommigen denken, zijn arbodiensten geen overheidsinstanties of belangenorganisaties van werkgevers. Ze zijn onafhankelijke bedrijven die een cruciale brug slaan tussen werkgever en werknemer, met als doel om werkend Nederland gezond te houden.

Pride Business Club: Het belang van inclusie We spreken met Martin, Jilke en Stefan van het Arbogezondheidscentrum in Zeist. Het centrum heeft zich onlangs aangesloten bij de Pride Business Club, een netwerk dat zich inzet voor de inclusie van de LHBTQ+ gemeenschap in het bedrijfsleven. Deze stap benadrukt hun commitment aan diversiteit en inclusiviteit, een aspect dat binnen veel Nederlandse arbodiensten nog te weinig aandacht krijgt.

“Ons lidmaatschap van de Pride Business Club is niet alleen symbolisch; het gaat ons alle drie persoonlijk aan en het is een bewuste keuze om aandacht te vragen voor de specifieke uitdagingen van de LHBTQ+ gemeenschap”, aldus Martin, Jilke en Stefan. “Binnen de LHBTQ+ gemeenschap is er een andere zorgvraag en het is essentieel dat deze mensen zich gehoord en begrepen voelen. We kennen een voorbeeld van iemand die naar de huisarts ging, vertelde non-binair te zijn en als antwoord kreeg ‘Oh, wilt u dan dat ik u met mevrouw aanspreek?’. Tja, met een dergelijk gebrek aan achtergrondkennis, sta je in het behandelingstraject dan wel meteen met 1-0 achter.” Diversiteit en inclusiviteit als kernwaarden

Het Arbo Gezondheids-centrum kijkt naar wat de medewerker nog wèl kan. Dit geeft goede resultaten, waardoor het ziekteverzuim in ons woonzorgcentrum inmiddels ruim onder het landelijk gemiddelde ligt. Jaap, manager bedrijfs-voering, Woonzorgcentrum Maria Dommer

Het Arbogezondheidscentrum streeft ernaar om diversiteit en inclusiviteit niet alleen uit te dragen, maar ook te verankeren in hun eigen dagelijkse praktijk. Met een personeelsbestand van ongeveer 100 medewerkers, is het centrum een afspiegeling van verschillende achtergronden, waaronder geaardheden, nationaliteiten, geloofsovertuigingen en leeftijden. “Onderzoek heeft aangetoond dat organisaties met een actief diversiteitsbeleid gezonder en productiever presteren. Bij ons kan iedereen zichzelf zijn, en dat draagt bij aan een positieve en productieve werkomgeving.”

Door zelf GGZ-hulpverlening aan te bieden, vermijden ze lange wachtlijsten. Ze spelen hiermee goed in op de grote vraag en de tekortkomingen binnen de GGZ. Door de korte lijnen worden zowel de werknemer als de werkgever erg snel geholpen. Seda, HRD Director, Talent & Pro

Naast de diversiteit binnen het personeel, streeft het Arbogezondheidscentrum ernaar om inclusieve zorg te bieden aan een breed scala van cliënten. “Inclusiviteit gaat verder dan de LHBTQ+ community, het gaat om alle minderheden en kwetsbare groepen, denk ook aan zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. Door een breed scala aan expertise en diversiteit in huis te hebben, kunnen we inspelen op de specifieke behoeften van iedere werknemer en tegelijkertijd voordelen bieden voor werkgevers.”

Het GGZ Behandelcentrum: Een antwoord op falende systemen “Uit onderzoek blijkt dat LHBT’ers meer psychische problemen ervaren dan heteroseksuelen. Dit leidt onder andere tot meer angststoornissen, depressie en een hogere verslavingsgevoeligheid. Psychologische veiligheid en jezelf kunnen zijn op de werkvloer zijn belangrijk om psychisch verzuim te voorkomen. Daarnaast is algemeen bekend dat de wachttijden binnen de GGZ in Nederland problematisch zijn, met vaak maandenlange vertragingen voordat een behandeling kan starten. Dit is onacceptabel, vooral gezien de impact van psychische problemen op zowel het persoonlijke als professionele leven van individuen”, legt Martin uit.

Het Arbogezondheidscentrum heeft, als reactie op de lange wachttijden en tekortkomingen binnen de reguliere geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in Nederland, een eigen GGZ-behandelcentrum opgericht. Dit centrum stelt het Arbogezondheidscentrum in staat om een breed scala aan psychische problematiek zelf aan te pakken, niet alleen die van de LHBTQ+ gemeenschap. Dit is een waardevolle toevoeging, die wordt beoordeeld met een 8.9 door haar cliënten die begeleid zijn. “Ons eigen behandelcentrum maakt het mogelijk om direct hulp te bieden zonder wachttijd aan iedereen die dat nodig heeft. Hiermee kunnen we de continuïteit van zorg garanderen en het herstelproces versnellen.”

Werken is bijna altijd gezonder dan thuis zitten Het Arbogezondheidscentrum neemt ook stelling tegen de lange wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg. “Lange wachttijden zijn niet alleen frustrerend, ze kunnen ook schadelijk zijn. Onze aanpak is gericht op snelle toegang tot gespecialiseerde zorg, wat cruciaal is voor herstel. We zien dat 90% van onze cliënten na een behandeltraject binnen 12 weken weer volledig aan het werk is, terwijl in de reguliere zorg de behandeling na 12 weken vaak nog moet beginnen. Voor werkgevers is het economische plaatje ook duidelijk: elke dag verzuim kost gemiddeld 230 euro, dus tijdige interventie is essentieel.”

De wachtlijsten voor GGZ-behandelingen lopen ontzettend op. Het is voor herstel en integratie echt een pluspunt dat onze medewerkers sneller terecht kunnen bij het Arbogezondheidscentrum. Nancy, coördinator Verzuim en Duurzame Inzetbaarheid bij FITZ

De aanpak van het Arbogezondheidscentrum verschilt aanzienlijk van de reguliere zorg. “In ons systeem begin je met een specialist en schalen we af. In de reguliere zorg moet je vaak eerst langs de huisarts en dan door verschillende stappen die maanden kunnen duren. Thuis wachten op een behandeling is contraproductief. Werk biedt structuur en sociale interactie, wat kan bijdragen aan het herstel. Werken is bijna altijd gezonder dan thuis zitten.” Deze stelling wordt mede door gerenommeerde psychiaters onderschreven.